Welke omvormer moet ik kiezen voor mijn Zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds populairder als een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Als je overweegt om zonnepanelen op je dak te installeren, is het kiezen van de juiste omvormer een cruciale beslissing. De omvormer is verantwoordelijk voor het omzetten van de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd in wisselstroom (AC), die je thuis kunt gebruiken. In deze blog zullen we de verschillende soorten omvormers bespreken, met een focus op de SMA-omvormers, de centrale omvormers en optimizers van SolarEdge, en de micro-omvormers van Enphase.

SMA – Betrouwbaarheid en Efficiëntie 

SMA is een Duits bedrijf dat bekend staat om zijn hoogwaardige omvormers voor zonnepanelen. Ze bieden zowel centrale omvormers als omvormers met geïntegreerde batterijopslag. Een van de voordelen van SMA-omvormers is hun betrouwbaarheid. Ze worden al tientallen jaren in de industrie gebruikt en hebben een uitstekende reputatie op het gebied van duurzaamheid en prestaties.

Centrale omvormers van SMA zijn ontworpen om meerdere zonnepanelen in serie aan te sluiten op één omvormer. Dit type omvormer is over het algemeen kosteneffectief en eenvoudig te installeren. Ze zijn echter gevoelig voor schaduwproblemen. Als één paneel in de serie wordt beïnvloed door schaduw of vuil, kan dit de prestaties van alle panelen beïnvloeden.

SMA biedt ook omvormers met geïntegreerde batterijopslag, wat betekent dat je de overtollige energie die je overdag opwekt, kunt opslaan voor gebruik ’s nachts. Dit kan je helpen om je energieverbruik verder te verminderen en geld te besparen op je elektriciteitsrekening. 

SolarEdge – Optimalisatie op Paneelniveau

SolarEdge is een toonaangevende fabrikant van omvormers en optimizers voor zonnepanelen. Als aanvulling op de centrale omvormer, maakt SolarEdge gebruik van een uniek systeem met power optimizers. Deze optimizers worden rechtstreeks aan elk zonnepaneel gekoppeld en optimaliseren de energieproductie op paneelniveau.

Het voordeel van dit systeem is dat het schaduwproblemen minimaliseert. Als een zonnepaneel in de schaduw ligt of vervuild is, heeft dit geen invloed op de prestaties van de andere panelen. Dit leidt tot een hogere algehele energieopbrengst en efficiëntie van het zonnesysteem.

Een ander voordeel van SolarEdge is de mogelijkheid om het systeem op afstand te monitoren. Je kunt de prestaties van elk zonnepaneel in realtime volgen via een app of een webportaal. Dit geeft je een duidelijk inzicht in de energieopbrengst en maakt het gemakkelijker om eventuele problemen snel op te lossen. 

Enphase – Betrouwbaar en gemakkelijk Uitbreidbaar

Enphase is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in micro-omvormers. In tegenstelling tot centrale omvormers, worden micro-omvormers direct onder elk zonnepaneel geïnstalleerd. Dit zorgt voor een hoge mate van optimalisatie op paneelniveau, vergelijkbaar met SolarEdge.

Enphase onderscheidt zich door het gemakkelijk uitbreidbare karakter van hun systeem, wat een groot voordeel is ten opzichte van systemen met centrale omvormers. Omdat elk zonnepaneel zijn eigen micro-omvormer heeft, hoef je je geen zorgen te maken over de beperkingen van een centrale omvormer die een maximumvermogen ondersteunt. 

Ook een van de voordelen van Enphase-micro-omvormers is hun betrouwbaarheid. Ze hebben doorgaans een lange levensduur en worden geleverd met garanties die vaak 25 jaar of langer beslaan. Bovendien zijn micro-omvormers modulair, wat betekent dat als er een probleem is met één omvormer, dit geen invloed heeft op de rest van het systeem. Enphase biedt ook monitoringsopties, zodat je de prestaties van je zonnesysteem kunt volgen en eventuele problemen snel kunt identificeren. Dit helpt je om de maximale energieopbrengst uit je zonnepanelen te halen.

Welke Omvormer Moet Je Kiezen?

Bij het kiezen van een omvormer voor je zonnesysteem zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

Schaduw en Paneeloriëntatie: Als je zonnepanelen zich in een gebied met veel schaduw bevinden, kunnen systemen met power optimizers zoals die van SolarEdge een goede keuze zijn. Micro-omvormers van Enphase zijn ook geschikt voor schaduwrijke locaties.

Kosten: Centrale omvormers zijn meestal kosteneffectiever dan systemen met micro-omvormers of power optimizers, maar ze kunnen gevoeliger zijn voor schaduwproblemen. Wel zijn de micro-omvormers van enphase een stuk duurder van de systemen van SMA en SolarEdge.

Batterijopslag: Als je van plan bent om batterijopslag toe te voegen aan je zonnesysteem, zorg er dan voor dat de omvormer hiermee compatibel is. Hiervoor is een hybride omvormer nodig. Zo wordt je zonne-energie niet alleen omgezet, maar ook direct opgeslagen.

Het is ook een goed idee om advies in te winnen bij een professionele installateur van zonnepanelen. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste omvormer op basis van je specifieke situatie en behoeften. DBG-Energy streeft naar totaaloplossingen om onze klanten te helpen bij het verduurzamen van hun huis of pand. Onze missie is om verduurzaming eenvoudig te maken voor iedereen, of het nu gaat om een eenvoudige woning of een complex bedrijfspand. We geloven dat iedereen kan besparen door slim te verduurzamen, en dit omvat niet alleen het verminderen van CO2-uitstoot, maar ook het besparen van energie en geld.

Als jouw partner in verduurzaming fungeren wij als één aanspreekpunt voor al jouw vragen en behoeften op het gebied van verduurzaming. Wij gaan graag de ‘extra mijl’ om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke oplossing krijgt. Bij dbg-Energy behandelen we elke klant met dezelfde zorg en aandacht die we zelf zouden verwachten. Ons adviesproces is eerlijk en transparant, zelfs als dat betekent dat we bepaalde plannen afraden als ze niet in jouw belang zijn.

Expertise

Kortom, er zijn verschillende omvormeropties beschikbaar voor zonnepanelen, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om de tijd te nemen om te onderzoeken welke omvormer het beste past bij jouw zonnesysteem om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je investering haalt. Of neem contact met ons op!

Nieuwste blog:

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Vul een offerte formulier in of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!