Ook besparen met zonnepanelen?

Doe de gratis bespaarcheck!

Bespaar met zonnepanelen op je stroomrekening

Met zonnepanelen wek je op een duurzame manier jouw eigen elektriciteit op. Naast dat dit goed is voor de planeet, is het dus ook erg goed voor je portemonnee! De stroom die je zonnepanelen opwekken, hoef je namelijk niet meer te kopen bij de energieleverancier. Zo bespaar je dus flink op de stroomrekening.

Zonnepanelen wekken elektriciteit op door het licht van de zon om te zetten naar stroom. Let op: licht is niet hetzelfde als een warme zonnestraal. Zelfs in de winter wekken jouw zonnepanelen dus stroom op, want ook in de winter geeft de zon ons daglicht. Uiteraard wekt een zonnepaneel op zonnige dagen wel de meeste stroom op. Wij hopen dan ook op veel zonnige dagen. Want: dit betekent meer gratis stroom. En dat loont!

De stroom die wordt opgewekt, kan worden gebruikt in je huis. Daarnaast kan het ook interessant zijn om meer stroom op te wekken dan dat je zelf gebruikt. Met deze extra capaciteit kan je namelijk ook andere apparaten voeden die de energierekening kunnen drukken. Zo kan een warmtepomp of airco leiden tot een lagere gasrekening. Zonnestroom is immers gratis, maar gas kost geld. Zo wordt verduurzamen financieel aantrekkelijk.

Hoewel de kosten van zonnepanelen in eerste instantie hoog kunnen lijken, bespaar je hiermee dus jarenlang op de energierekening. Zodra de zonnepanelen liggen, heb je altijd beschikking tot een gratis bron van energie die nooit opraakt. Want: voor niks gaat de zon op. Hiermee draag je zowel bij aan een gezonde wereld als aan een gezonde portemonnee. 

Creëer veilige stroom met een betrouwbare omvormer

De zonnepanelen omvormer vormt het hart van je zonnepaneleninstallatie. De omvormer heeft als taak om zonnestroom om te zetten in bruikbare stroom voor je pand of huis. Ook heeft de omvormer de gehele installatie in de gaten en schakelt die hem uit bij gevaar. Het is dus belangrijk om een veilige omvormer te kiezen, die zo efficiënt mogelijk werkt.

De micro-omvormers van Enphase zijn de meest (brand)veilige optie. Micro-omvormers werken met kleine omvormers per paneel, in plaats van één centrale omvormer voor alle panelen. Hierdoor liggen er geen gelijkstroomkabels met hoge spanning op uw dak, maar slechts lichtere wisselstroomkabels. Dit is veruit de veiligste optie.

Maar ook de centrale omvormers van SMA en SolarEdge hebben bewezen veilige producten te zijn. Zij onderscheiden zich door hun hoogstaande hardware en software, waarop zij erg hoge garanties bieden.

De omvormer bepaalt de maximale prestatie van je gehele zonnestroominstallatie. Zo zoekt deze naar de meest efficiënte spanning om de installatie op te laten werken, ook wel de Maximum Power Point Tracking (MPPT) genoemd. Op het moment dat een omvormer dit niet efficiënt aanstuurt, rendeert de hele zonnepaneleninstallatie minder goed.

Wij adviseren enkel bewezen omvormers te gebruiken die zowel veilig zijn als efficiënt presteren. Zo werken wij veelal met de centrale omvormers van SMA, de centrale omvormers en optimizers van SolarEdge, of met de micro-omvormers van Enphase.

Welke omvormer het meest efficiënt werkt voor jouw zonnepanelen, hangt af van het merk en van jouw specifieke situatie. Onze adviseurs helpen jou graag verder bij het kiezen van de juiste omvormer.

Waarom juist nu zonnepanelen?

Een zonnepaneleninstallatie is een uitstekende investering. Daarnaast verhogen ze onder andere de waarde van jouw woning of pand en lijkt de overheid op deze nieuwe energiebron te willen sturen. Door nu zonnepanelen aan te schaffen, begin je direct met besparen. Ook ben je voorbereid op de toekomst en geniet je tijdelijk nog van een aantal belastingvoordelen.

Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen zonnepanelen kopen of van plan zijn om dit te doen. Zie hieronder een aantal redenen waarom wij denken dat het aanschaffen van zonnepanelen de overweging waard zou kunnen zijn:

  • Je bespaart direct op je stroomkosten
  • Zonnepanelen zijn nu nog btw-vrij
  • Zonnepanelen verhogen meteen je pand- of woningwaarde
  • Je geniet op het moment nog van de salderingsregeling
  • Je start meteen met jouw bijdragen aan duurzaam Nederland
  • Je bent voorbereid op strenge wet-en regelgeving
  • Je wordt direct onafhankelijker van onzekere energieprijzen

Een zonnepaneleninstallatie brengt zoals je kan zien vele voordelen met zich mee. Toch snappen wij dat je nog vragen kan hebben over wat wijsheid is in jouw situatie. Wij staan je hier graag in bij met wat eerlijk en professioneel advies. Dat kan via de bespaarcheck bovenaan de pagina of door direct contact met ons op te nemen.

Zonnepanelen installatie

Een inkijk op één van onze installatiedagen

Zonnepanelen combineren

Door zonnepanelen te combineren met andere
apparaten kan je nog meer besparen:

Met deze combinatie kan je jouw auto(‘s) laten rijden op gratis zonnestroom.

Met deze combinatie kan je jouw huis en water verwarmen via gratis zonnestroom.

Met deze combinatie kan je jouw water verwarmen via gratis zonnestroom.

Met deze combinatie kan je verwarmen en koelen via gratis zonnestroom.

Onlangs gerealiseerd

Draaiende zonnestroom installaties

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Elk advies is op maat gemaakt, waardoor de kosten per installatie kunnen verschillen. De prijs is onder andere afhankelijk van het type zonnepaneel, het type omvormer, de locatie van de zonnepanelen en eventuele specifieke wensen. Om te weten hoeveel jouw zonnestroominstallatie zou kosten, stellen onze adviseurs graag een persoonlijk en vrijblijvend advies voor je op. Zo weet je van tevoren precies wat je kan verwachten.

Het salderen en het terugleveren van stroom zijn twee zaken die vaak door elkaar worden gehaald. Maar, hier zit verschil tussen. Wanneer je zonnestroom opwekt, maar deze stroom niet direct verbruikt in je huis, lever je deze stroom terug aan het net: teruglevering. 

Salderen is het verrekenen van deze teruggeleverde stroom met je afgenomen stroom. Dit salderen gebeurt op jaarbasis middels je jaar- of eindnota. Door te salderen ontvang je hetzelfde tarief voor de stroom die je teruglevert als voor de stroom die je afneemt. 

Voor alle stroom die je jaarlijks opwekt als dat je verbruikt, krijg je een terugleververgoeding. Mocht je jaarlijks minder opwekken als dat je verbruikt, dan betaal je voor dit verschil tegen de stroomprijs uit je stroomcontract.

Nee, zonnepanelen hebben niet per se fel zonlicht nodig om te werken. Ook met ‘gewoon’ daglicht kan elektriciteit worden opgewekt. Wel geven zonnepanelen een hogere opbrengst op zonnige dagen dan op bewolkte dagen.

Voor particulieren zitten er geen landelijke subsidies meer op zonnepanelen. Wel hoeven zij vanaf 2023 geen btw meer op zonnepanelen te betalen. Dit scheelt 21% op het aankoopbedrag.

Voor bedrijven zijn er een aantal aftrekposten beschikbaar:

  • Energie Investeringsaftrek (EIA)
  • Milieu Investeringsaftrek (MIA)
  • Willekeurige Afschrijving
  • Milieu-Investeringen (VAMIL)
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Hierbij kan het bedrijf kiezen om gebruik te maken van de EIA of de combinatie van de MIA en de VAMIL. Op de KIA kan in alle gevallen aanspraak worden gedaan.

Ook kunnen grootverbruikers bij het realiseren van een zonnepaneleninstallatie in veel gevallen aanspraak doen op de landelijke SDE++ subsidie.

De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Zaken die hierbij meespelen zijn de dakconstructie, de dakbedekking, schaduwinval en de ligging van het dak. Daken met een ligging richting het zuiden of richting het oosten en westen zijn doorgaans het meest geschikt.

De grote van je dak en eventuele obstakels bepalen hoeveel zonnepanelen er op je dak kunnen. Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak kunnen?

Doe de gratis bespaarcheck!

Ontvang een vrijblijvende offerte.