Prinsjesdag stuurt aan op verduurzamen: Wat betekent dit voor jou?

Het energieprijsplafond dat aan het begin van 2023 werd ingevoerd voor elektriciteits- en gasverbruik, gaat binnenkort verdwijnen. Dit betekent dat vanaf 2024 huishoudens het volle tarief voor gas in hun contract zullen betalen, ongeacht de fluctuaties in gas- en elektriciteitsprijzen. Hoewel dit momenteel wellicht niet dringend lijkt, kunnen stijgende prijzen komende winter aanzienlijke gevolgen hebben, vooral gezien de aanhoudende druk op de gasprijzen als gevolg van bevoorradingsproblemen met vloeibaar aardgas (LNG).

Gas duurder, stroom goedkoper

Op Prinsjesdag bedraagt de groothandelsprijs voor gas ongeveer 36 cent per kubieke meter, en na belastingen stijgt dit tot €1,08 per kubieke meter. In de meeste variabele en vaste energiecontracten komen daar nog marges van de energieleveranciers bovenop, waardoor de gasprijzen gemiddeld rond €1,30 per kubieke meter liggen. Ondanks enkele recente dalingen blijven de energieprijzen volgens experts zoals Gaslicht nog steeds bijna twee keer zo hoog als in 2021.

Om uw energierekening onder controle te houden, kunt u overwegen energiebesparende maatregelen te nemen, zoals het installeren van een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen. Klik hier voor advies op maat en hulp bij een zorgeloze installatie.

Vanaf 1 januari 2024 verschuift de energiebelasting voor stroom en gas. Het tarief voor elektriciteit daalt, terwijl de belasting op gas aanzienlijk stijgt. Dit beleidsinitiatief heeft tot doel mensen aan te moedigen hun gasverbruik te verminderen of helemaal van gas af te stappen. Hier volgt een vergelijking van de energiebelastingtarieven voor stroom en gas in 2023 en 2024.

In 2023 bedroeg de energiebelasting per kubieke meter gas €0,49. In 2024 wordt dit €0,58.

In 2023 bedroeg de energiebelasting per kilowattuur elektriciteit €0,13, terwijl dit in 2024 wordt verlaagd naar €0,11.

Daarnaast geldt een btw-tarief van 21 procent. Dit betekent dat de totale energiebelasting voor gas volgend jaar uitkomt op €0,7054 per kubieke meter gas en €0,13165 per kilowattuur elektriciteit. Dit resulteert in een gemiddelde stijging van ongeveer €80 per jaar voor huishoudens, wat neerkomt op een maandelijkse toename van ongeveer €6,70.

Salderingsregeling onzeker

De toekomst van de salderingsregeling, die mogelijk per 2025 wordt afgebouwd, is nog onzeker en afhankelijk van goedkeuring door de Eerste Kamer en beleidsbeslissingen van het nieuwe kabinet. Dit betekent dat zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk blijven, ondanks berichten over langere terugverdientijden.

Sommige energieleveranciers, zoals Vandebron, hebben al extra heffingen ingevoerd voor mensen met zonnepanelen, gezien de stijgende kosten voor energiebedrijven. Het is mogelijk dat meer leveranciers een vergelijkbare aanpak zullen volgen als er geen beslissing wordt genomen in de politiek.

Hoe nu verder?

Goed nieuws is er voor degenen die duurzame maatregelen willen nemen, aangezien de subsidiepot voor deze doeleinden met 210 miljoen euro is aangevuld. Deze subsidie kan je gebruiken voor goedkopere installatie van een warmtepomp of warmtepompboiler. De hogere belasting op gas en lagere belasting op stroom maken warmtepompen, warmtepompboilers, airco’s nog aantrekkelijker. 

Profiteer nu van de snelle installatiemogelijkheden om ervoor te zorgen dat uw energierekening in 2024 niet onnodig stijgt. 

Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. totaaloplossing etc. 

Nieuwste blog:

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Vul een offerte formulier in of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!